Φόρμα επικοινωνίας

 

Rehabilitation, Restoration and Reuse Study of Averof's Konaki in Larissa, Greece


Status Competition 
Design Moras A., Sapka I. 
Location Larissa, GR 
Client Municipality of Larissa 
Year 2015



Διαγωνισμός
Σχεδιασμός Mόρας Αντώνης, Σάπκα Ειρήνη 
Τοποθεσία Λάρισα, Ελλάδα 
Αναθέτουσα αρχή Δήμος Λαρισαίων
Έτος 2015 
Μελέτη επανάχρησης.
Η θεσσαλική γη είναι διάσπαρτη από κονάκια – αρχοντικά και ένα από τα πιο σημαντικά για την αναβίωση αυτής της μνήμης είναι το «Κονάκι Αβέρωφ», στη Λάρισα. Στα στρέμματα του Αβέρωφ καλλιεργούνταν, κυρίως, αμυγδαλιές και αμπέλια. Με το σχεδιασμό και την ιδέα της πρότασης αυτής γίνεται αναφορά στην αναβίωση της φύσης και της καλλιέργειας της γης, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα  με τις μνήμες και την ιστορία αυτού του τόπου. Η επανάχρηση αναφέρεται στον τόπο τόσο στο επίπεδο της ιδέας (τρίγωνο) όσο και δομικά (εξωσκελετός με βιοκλιματική λειτουργία). Η διατύπωση μορφολογίας των όψεων, συνδέεται με τις παραπάνω έννοιες παράγοντας μία σύγχρονη μορφή, η οποία γεννιέται από μία φυσική δομή η οποία υπογραμμίζεται από την φυτεμένη όψη έτσι ώστε να ενσωματώσουμε την ιδέα του «καλλιεργείν». Με αφορμή το περίγραμμα της στέγης προχωρήσαμε σε μία προσαρμογή του μοτίβου τριγώνων, που κάθε φορά, εξυπηρετεί και άλλη λειτουργία, όπως άνοιγμα-αερισμό-φως, φυτεμένη στέγη ή όψη, ή αρμός στο πάτωμα. Τα δύο ακριανά διώροφα κτίσματα παραμένουν λιτά γεωμετρικά. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο από αυτό που ήταν, ένα μνημείο όχι αρχιτεκτονικό αλλά νοητικό, ένα μνήμα.
Βασική συνθετική αρχή της πρότασης υπήρξε η ενιαία ανάγνωση του κτιρίου είτε στο εσωτερικό του είτε εξωτερικά μέσα από την υιοθέτηση ενός σταθερού συστήματος σχεδιασμού με τη χρήση τεθλασμένων και τριγώνων. Σκοπός είναι η ανάδειξη της κεντρικής ιδέας. Ένας από τους βασικούς γνώμονες κατά τη συνθετική διαδικασία υπήρξε και η ενοποίηση των δύο ελεύθερων μετώπων στον άξονα βορρά (προαύλιος χώρος κτιρίου) – νότου (προβλεπόμενος πεζόδρομος) με κίνηση μέσα από το κτίριο υποβοηθούμενη από γέφυρα, πράξη η οποία υπογραμμίζει το δημόσιο χαρακτήρα του κτιρίου.
Έμφαση δόθηκε στα παθητικά συστήματα θέρμανσης- ψύξης (πράσινο κτίριο). Έχοντας κατά νου τις πιθανές ώρες λειτουργίας του κτιρίου, όπως επίσης και τον προσανατολισμό αυτού, προβήκαμε στις ακόλουθες πρακτικές εξοικονόμησης ενέργειας: -Ηλιασμός-Σκιασμός: Προτείνεται η δημιουργία διπλής επιδερμίδας στο κτίριο έτσι ώστε να βελτιστοποιηθεί η βιοκλιματική του συμπεριφορά σε συνδυασμό με τον προσανατολισμό των αιθουσών προς το νότο και τη δημιουργία μικρών ανοιγμάτων στο βορρά. – Αερισμός: εξωσκελετός -Υλικά: τοπικά- όχι κόστος εξόρυξης ή μετακίνησης. 

link to more

Total comment

Author

amoras2